Chrome_OS2Google jakoi eilen enemmän tietoa kehitteillä olevasta käyttöjärjestelmästään ja jakoon tuli käyttöjärjestelmän lähdekoodi. Käyttöjärjestelmähän on nimetty Google Chrome OS:ksi ja kuten nimestä pystyy päättelemään niin se pohjautuu vahvasti Googlen omaan Chrome-selaimeen. OS on tarkoitettu ensisijaisesti miniläppäreihin ja muutenkin ”kevyeen” käyttöön.

Käyttöjärjestelmän julkaisu on luultavasti ensi vuoden loppupuolella.

Nopeus, yksinkertaisuus ja turvallisuus ovat asiat joihin on panostettu erityisen paljon ja ne ovat asiat joista nykykäyttöjärjestelmät nykyään yhä kauemmas liukuvat (erityisesti nopeus!)

Suurinpia muutoksia on, että koneella ajettavat ohjelmat ovat ns. pilvessä ja kaikkea käytetään nettiselaimen kautta. Koska ohjelmat ovat pilvessä niin esimerkiksi päivitykset tulevat varmasti asennetuksi ja vanhempia versioita ei tarvitse tukea koska kaikki ajavat viimeisintä versiota. Offlinessäkin kone toimii, mutta pääsääntöisesti oletetaan, että kone on yhteydessä nettiin ja kaikki liikenne kulkee Googlen kautta (ei välttämättä hyvä asia??)

Video työpöydästä:

Nopeutta on saatu käynnistymiseen viilamalla kaiken ylimääräisen pois. Miten, se selitetään alapuolella oleavassa videossa:

Chromium OS Fast Boot:

Turvallisuuteen on panostettu (tosin mieleen tulee, että mennäänkö tässä jo hakoteille heti, kun liitetään omaa elämää yhä enemmän Googlen valvottavaksi..). Kaikkia ohjelmia ajetaan omissa ns. hiekkalaatikoissa ja jokainen ohjelma tarvitsee ”allekirjoituksen” kehittäjiltä, joten haittaohjelmien asentuminen pitäisi olla ainakin teorissa hankalampi.

Alla on video jossa kerrotaan Chromiumin turvallisuudesta:

Lisäksi Google on kasannut videon jossa esitellään koko käyttöjärjestelmään:

What is Google Chrome OS?

Lähde:

ps. Lisäksi tuli vastaan tälläinen Harakiri-ohje, jolla voit testata tuota käyttöjärjestelmää (todellakin omalla vastuulla – itse en ole testannut)

edit:

pss. Toinen ohje asentamiseen

psss. Pitihän sitä testata. Todiste alla:

Screenshot2